Start with why: Waarom Pardoes!?

Waarom Pardoes!?

Start with why... Sinds ik jaren geleden de TED-talk van Simon Sinek zag, is dat idee altijd in mijn hoofd blijven hangen. Waarom doe ik wat ik doe? Wat is mijn doel? Waar geloof ik in? Die vragen komen heel vaak naar boven hier, bij alles. Dus ook: waarom Pardoes!?

Passie = leven

Ik geloof sterk dat je je passie moet volgen in het leven omdat dat is waar je geluk ligt. Dat is ook wat Simon Sinek in zijn TED-talk uit de doeken doet. Wanneer je handelt vanuit jouw passie, vanuit wat je gelooft, ga je mensen veel gemakkelijker inspireren en meenemen in je verhaal.

In mijn geval zijn er wel een aantal passies in mijn leven die er duidelijk bovenuit steken. Motorrijden bijvoorbeeld, en reizen, nieuwe dingen ontdekken. Of nog beter: die 3 gecombineerd. Een andere passie is taal, communicatie en schrijven, mensen informeren. Dan kom je natuurlijk al gauw uit bij een motorreisblog. En dat is ook precies waar mijn man en ik ondertussen meer dan 10 jaar geleden mee begonnen. Waarom? Omdat we vinden dat de wereld ontdekken op 2 wielen zoveel leuker is dan gewoon naar je bestemming vliegen. Omdat we onze passie willen delen en andere reizigers willen inspireren met onze verhalen. En omdat we familie en vrienden op de hoogte wilden houden van onze avonturen toen we er ineens 5 maanden lang vandoor gingen.

Belangrijke lessen

Maar dat is niet het volledige antwoord op de vraag: waarom Pardoes!? Toen we in 2016 voor 5 maanden vertrokken had ik geen flauw benul dat er een totaal andere Sofie terug thuis zou komen. Ik had zoveel andere mensen leren kennen, zoveel gezien, zoveel geleerd. Niet alleen over de wereld, andere culturen, maar ook over mezelf. Ik zag ineens dat er andere paden waren en vooral: ik zag veel duidelijker wat voor mij belangrijk is in mijn leven, en dat was niet het pad waar ik op zat, waarom mijn job niet de voldoening gaf die ik ervan wou. Ik wou meer vrijheid om mijn eigen ding te doen, op mijn tempo, weg van de ratrace. Maar ik miste dat kleine zetje. Life goes on en voor je het weet zit je weer in oude routines en verdwijnen die inzichten toch een voor een naar de achtergrond.

Werken op afstand?

We hadden tijdens onze reizen al ontdekt dat we altijd wel tegen 2 beperkende factoren aanliepen: tijd en geld. Een van de 2 raakt onderweg op een gegeven moment op. Maar wat als je ervoor kan zorgen dat geen van beide ooit uitgeput raakt? Wat als je op afstand kan werken en dus al reizend ook je spaarpot kan blijven aanvullen. Dat idee was een zaadje dat ergens onderweg in Armenië geplant werd, en waar uiteindelijk een aantal jaar later Pardoes! uit gegroeid is.

Go with the flow

Maar de meest belangrijke les van onze reizen is wel dat je moet vertrouwen op het lot en de kansen grijpen wanneer ze zich voordoen. Go with the flow en erop vertrouwen dat het wel goed komt dus. Klinkt heel fluffy maar het heeft ons heel wat onvergetelijke herinneringen opgeleverd. Wanneer een wildvreemde je uitnodigt voor de thee in Iran bijvoorbeeld. Of wanneer je eigenhandig en zonder enige voorkennis een compleet motorblok uit elkaar haalt in een schuur in Bulgarije. Wanneer je via via het adres krijgt van een Noorse motorbende die je dan met open armen ontvangt met koffie en gebak.

Waarom Pardoes!? Daarom Pardoes!

Toen er eind 2017 een kans op mijn pad kwam om als freelance copywriter aan de slag te gaan, heb ik niet erg lang hoeven nadenken. Zoals je wel zal vermoeden, ging ik voluit mijn passie voor communicatie achterna. Het was niet alleen een heel toevallige speling van het lot, ineens vielen ook alle puzzelstukjes in elkaar. Dit was de schop onder mijn kont die ik nodig had. Eindelijk vond ik die vrijheid om mijn eigen ding te doen en kreeg ik de afwisseling in mijn werk die ik zocht. Eindelijk had ik de kans om volop te gaan voor wat ik graag doe: mijn kennis over taal en communicatie delen en ten volle inzetten voor anderen. En dat ideetje om vanop afstand te kunnen werken, dat ontkiemt rustig verder.

Daar ligt dus ook de 'why' van Pardoes! Mijn passie voor communicatie, voor schrijven, verhalen vertellen, mensen informeren en inspireren, volop kunnen inzetten om dat ook voor andere ondernemers te laten werken. Via Pardoes! kan ik mijn talenten inzetten om andere ondernemers te ondersteunen bij hun communicatie zodat ook zij hun passie kunnen waarmaken en volop voor hun doelen kunnen gaan.

Daarom Pardoes!
Benieuwd wat ik voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen?